Väldigt många här i Norden har någon form av brist på D-vitamin i och med att solen är den källa vi främst får den ifrån. Tidiga tecken vid brist på D-vitamin kan vara diffusa symtom som nedstämdhet och trötthet.
I Sverige ger solen oss D-vitamin från midsommar och ca 6 v framåt. För att tillgodose oss den dagliga dosen av D-vitamin under denna tid av året bör vi vistas utomhus och sola kroppen minst 30 min varje dag, mellan 10.00-14.00.
Att sola benen och bålen i en timme/dag kan jämföras med att sola hela kroppen i 30 minuter/dag, benen kan jämföras med 21 ansikten.
Tyvärr brukar det inte räcka för att täcka ett helt års behov av D-vitamin, så ett extra tillskott under ca 10 månader kan varmt rekommenderas.
Jag följer de forskningsresultat som Lars Lönnerud, också känd som Hälso-Lasse, tagit fram. Hälso-Lasse börjad forska på 70-talet och målet för honom var att få fram ett D-vitamin som är bra för olika tungmetallskador. Det visade sig vara ett D-vitamin som också innehöll Kisel. Att idag få tag på ett D-vitamin som innehåller Kisel i en och samma kapsel är svårt varför jag idag främst rekommenderar både Kisel och D-vitamin i var sin kapsel.
Kisel har visat sig skapa bättre förutsättningar för att kroppen ska ta upp D-vitaminet på bästa sätt.
Hälso-Lasses forskning ledde till följande doseringsanvisning av D-vitaminet
2000 IE augusti till oktober
4000 IE november till januari
6000 IE februari till april
8000 IE maj-juni midsommar
Uppehåll i 6 veckor.
D-vitamin dosen för ett barn anses vara 20 % av en vuxendos.
Positiva effekter man kan uppleva att D-vitamin ger:
- Minskade astmabesvär hos barn
- Minskade besvär med pollenallergi
- Förbättrad eksem
- Sänkning av högt blodtryck
- Förbättring vid typ 2-diabetes
- Stärkande av immunförsvaret mot förkylningar och andra infektioner
- Minskade besvär med värk och fibromyalgi samt fibromyalgi-liknande symtom
- Minskad värk hos mörkhyade
- Förebyggande av hjärtsjukdom
- Förebyggande av autism
- Förebyggande av komplikationer vid graviditet
- Förbättrad muskelstyrka och rörlighet hos äldre
- Förbättrande av prestationer hos idrottsmän
- Förbättrad epilepsi
- Kan hjälpa vid Parkinsons sjukdom
- Bromsad försämring och minskad risk vid SLE och MS
D-vitamin & solljus
D-vitamin kan höja pH-värdet i kroppen. Det bildas genom huden och lagras in i tallkottkörteln. En person med stort behov av D-vitamin har som regel en tallkottkörtel som är mindre än normalt.
Om sommaren gett lite sol så kan man tänka på att öka D-vitaminet fortare om man vet med sig att man har stort D-vitaminbehov. En vanlig åkomma bland de som har stort behov av D-vitamin kan vara känsliga och torra slemhinnor, där man lätt kan få infektioner. En låg nivå av D-vitamin kan störa det eller slå ut binjurarna och sköldkörteln.
Något att tänka lite extra på under sommartiden är att de flesta solskydd som finns ute i handeln och som smörjs på kroppen för att skydda mot solens strålar, innehåller titandioxider, vilket kan leda till cancer. Så håll utkik efter det på innehållsförteckningen innan du köper ditt solskydd.
Tänk på att 30 min solning per dag är det som behövs, sen skyddar vi oss bäst mot solens strålar med kläder.
Den som semestrar utomlands ett par veckor under de mörkaste månaderna känner sig ofta piggare en period efter hemkomst vilket med största sannolikhet beror på att man fyllt på D-vitaminet i kroppen.
Mat som innehåller D-vitamin
Fet fisk, t ex lax är ett bra tillskott, men det behövs minst 350 gram fisk om dagen för att uppnå 2000 IE. Konserverad i burk ger mindre.
Ägg innehåller också D-vitamin, men det behövs 35 ägg om dagen för att uppnå 2000 IE.