Facebook Boka tid direkt
Facebook

Fria radikaler och antioxidanter

Fria radikaler

Fria radikaler är molekyler som saknar en eller flera elektroner. Det gör att de söker sig till andra molekyler för att stjäla elektroner från dem. Lyckas en fri radikal med det, kommer den i jämvikt och upphör vara en fri radikal. Den bestulna molekylen däremot blir nu en fri radikal och försöker i sin tur stjäla elektroner från andra molekyler. Denna reaktion pågår ständigt i våra kroppar och om det uppstår en kedjereaktion kan det skada våra celler – ibland så mycket att vi blir sjuka. När vi har kvicksilver och andra metaller  i kroppen ökar antalet fria radikaler.

 

Antioxidanter

Antioxidanter, motsatsen till fria radikaler, oskadliggör de fria radikalerna och reparerar skador som uppstått. De viktigaste antioxidanterna är D-vitamin, C-vitamin samt selen.

 

D-vitamin

D-vitamin bildas genom huden när du solar. Du kan även äta fet fisk för att få i dig D-vitamin. För att få i sig nog mycket av vitaminet rekommenderas kosttillskott. Läs mer om D-vitamin här.

 

C-vitamin

C-vitamin är viktigt för tillväxten och nybildning av celler i olika vävnader som t ex tandkött, blodkärl, ben och tänder. Det hjälper kroppen att bättre ta upp järn, stärker immunförsvaret och bidrar att bland annat sänka kolesterolhalten i blodet, samt påskyndar läkning i kroppen.

Något att tänka på är att C-vitaminet förbrukas väldigt snabbt vid stress.

 

Selen

Selen är ett essentiellt, livsnödvändigt, grundämne som vi får i oss genom maten vi äter. Vi får enklast i oss selen genom animalisk föda, men också paranötter är rika på selen.

Brist på selen ger bland annat inflammationer, dessutom behövs selen för att sköldkörteln ska kunna bilda hormoner och omvandla dem till aktiv form. Selen har en skyddsfunktion mot kvicksilver och andra tungmetaller. Läs mer om selen här.

Rekommendationer
Efter att jag sovit på en Solenergi filt i ca 1 månad så är mitt senadrag är nästan helt borta! Och jag som tidigare haft så problem att sova för att jag brukade få senadrag ungefär varannan timme på natten.Det känns helt fantastiskt!
Tyra
Mitt förtroende för Monica är till 100%, hon kan verkligen sin sak och brinner för det hon gör. Hon anpassar också massagen efter vilket behov man har vid besöket.
Monica är en fantastik och jag rekommenderar henne varmt.
Agneta
prev next